Országos kiszállítás 72 órán belül!
Radiátorcsere vagy padlófűtés kiépítése? - Mutatjuk, mi alapján dönts

Radiátorcsere vagy padlófűtés kiépítése? - Mutatjuk, mi alapján dönts

Felújításban vagy építkezésben vagy? Akkor megkerülhetetlen a kérdés, hogy milyen fűtésrendszert építtess ki, illetve hogyan és miként történjen a fűtés korszerűsítése. A radiátoros fűtésnek és a padlófűtésnek is megvannak a maga előnyei, és persze hátrányai is. Melyik mellett érdemes döntened?

Mitől leszel elégedett a fűtési rendszereddel?

  • Attól, hogy kellemesen meleg lesz otthonodban a legnagyobb mínuszokban is.

  • Attól, ha kedved szerint szabályozhatod a hőmérsékletet.

  • Attól, hogy nincs vagy nagyon ritka a meghibásodás.

  • Nem kell gyakran és sokat költeni a rendszer karbantartására.

  • Nem fizetsz egy vagyont a havi fűtésre.

  • És persze a fűtési rendszer kiépítési költségei is beleférnek a keretbe.

 

Mik a padlófűtés előnyei és hátrányai?

A padlófűtés lényege, hogy nagy felületen fűtöd a helyiségeket. Az aljzatbetonban kiépített csővezetékekben kering a meleg víz, ami felmelegíti a felületet, és ezáltal fűti be a helyiséget. A padlófűtés előnye, hogy egyenletes a hőeloszlás, és nagyon jó a hatékonysága. Kellemes komfortérzetet biztosít, így elegendő 1-2 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet is, mint radiátoros fűtés esetén. További előny, hogy jól kombinálható környezetbarát hőfejlesztő berendezésekkel, például napkollektorral vagy hőszivattyúval.

 

A padlófűtés hátránya a meglehetősen magas beszerelési költség, és az, hogy ugyan ritka a meghibásodás, viszont akkor a javításra gyakran csak a padló felbontásával van mód - és ez nem kevés pénz és idő.

 

Mik a radiátoros fűtés előnyei és hátrányai?

A radiátoros fűtési rendszernél alacsonyak a kiépítés költségei, és könnyen és gyorsan szabályozható a fűtés. Ha esetleg meghibásodás történne, akkor pedig jóval könnyebb és olcsóbb a javítás, mint a padlófűtés esetén. Ugyanakkor hőérzete elmarad a padlófűtéséhez képest, így pár fokkal magasabbra kell felfűteni a szobákat. A radiátorok nehezen kombinálhatóak a modern hőcserélőkkel.

 

Melyiket válaszd?

Minden helyzet más és más, de általánosságban elmondhatjuk, hogy új ház építésekor javasolt elsősorban a padlófűtés. Régebbi ingatlan esetén teljes felújítást igényel a padlófűtés telepítése, aminek a költsége csillagászati összegekbe kerül. Lakások esetén pedig tulajdonképpen több oldalról is fűtik a szomszédok a helyiségeket, így padlófűtés nélkül is gyakran igen jó a komfortérzet.

 

Szóval, ha régebbi ingatlanról van szó, és az adottságok, illetve a tetemes telepítési költségek miatt nincs mód padlófűtés kiépítésére, akkor inkább a meglévő rendszer modernizálása, a kazán és a radiátorok cseréje javasolt. Érdemes ilyenkor minőségi radiátorokat választani, például a LEHEL Viking alumínium radiátort, amelyre a piacon kivételes, 20 év garanciát vállalunk. Mivel alumíniumból készül, így nem korrodálódik, ezért vizes helyiségekbe is ideális. Letisztult formavilága miatt a magas esztétikai igényeknek is megfelel, ráadásul könnyen tisztítható is.

Green Brands