Országos kiszállítás 72 órán belül!
Fűtések csatája - Radiátor Vs. Padlófűtés

Fűtések csatája - Radiátor Vs. Padlófűtés

Két igazán közkedvelt, és kiváló hatásfokkal fűtő megoldás. De melyik a jobb választás? Egyáltalán el lehet ezt dönteni? Mi megpróbáltuk. Hoztunk objektív és szubjektív meglátásokat. Nézzük, mi lett az eredmény.

Az Otthonfelújítási támogatás elstartolása óta egyre többen vágnak bele otthonuk fűtési rendszerének kiépítésbe vagy átalakításába. Az első kérdés, amely ilyenkor eldöntésre vár, hogy milyen technológiát válasszunk. A két, talán legnépszerűbb rendszer a radiátoros és a padlófűtéses. Most már csak azt kell eldönteni, kinek melyiket érdemes választania.

 

A pénztárca szerint…

A telepítési árakban nincs szignifikáns különbség. A radiátoros megoldás azért valamivel olcsóbb, mint a padlófűtéses. Jó hír, hogy ma már mindkettő bőven az elérhető kategóriába tartozik. Így, ha ez alapján kellene döntést hoznunk, akkor egyelőre döntetlen az állás. De akadnak még más kritériumok is.

 

A komfortunk szerint…

Komfortban nincs sok különbség a két fűtési rendszer között. Persze azok, akik szeretik, ha a talpukat melegíti a padló, jobban fogják szeretni a padlófűtést. A radiátoros fűtés ellenben gyorsabban felfűti a helyiségeket. Ez pedig hasznos lehet, ha munka után hazatérünk egy letekert fűtésű házba.

 

A spórolás szerint…

Az előbb már említettük, hogy a radiátoros fűtési rendszerrel felszerelt házak gyorsabban, hatékonyabban felfűthetők. Korábban kevesen problémáztak azon, ha napközben az üresen hagyott házban is ment a fűtés. Azonban a rezsicsökkentés korszakának végével ezt már kevesen engedhetik meg maguknak. Így érdemes a reggel magára hagyott házban letekerni, ha nem is nullára, de alacsony fokozatra a fűtést, hazaérkezéskor pedig befűteni a helyiségeket. A gyors befűtésben pedig egyértelműen a radiátoros rendszernél van az előny. Most pedig jöjjön az utolsó csata.

 

Kinek melyik való?

Nincs olyan, hogy egy fűtési megoldás mindenkinek jobb, mint egy másik. Hogy melyik technológiát választjuk, az nagyban függ az életvitelünktől, a fűteni kívánt helyiség méretétől, a felfűtési időtől. Egy beton alá kiépített padlófűtés például meglehetősen lassan fűti fel a helyiségeket. Márpedig, ha reggel elmegyünk dolgozni, és estig üresen áll a lakás, akkor érdemes gyorsabb, radiátoros megoldást választani.

Green Brands